Puukaasu- eli häkäpönttölijureissa ajelua.

Ensimmäinen kertani häkäpönttölinja-autossa matkustaen oli Heli-tätini kanssa Helsingistä Selkiin isovanhempieni kesämökille joka oli noin 60km Helsingistä. Olin 3-vuotias ja vuosi 1944. Sota oli juuri päättynyt.

Linja-autot olivat tuolloin puolta pienempiä kuin nykyiset, ehkä noin 20-hegelle oli istumapaikkoja, mutta usein oli käytävät täynnä seisojia.

Matka alkoi rattoisasti eväitä nakertaen ja maisemia katsoen. Kerran pysähdyttiin huoltoasemalle jossa oli kahvila ja siellä kuljettaja tankkasi häkäpöntön täyteen ja se vasta oli mielenkiintoista katseltavaa. Vasta Otalampea lähestyttäessä alkoi tapahtua lisää erikoisia asioita eli linja-auto nousi kovasti jurraten ja moottoria huudattaen pitkähköä mäkeä, kun se sitten nuukahti eli veto loppui. Kaikki matkustajat käskettiin ulos ja kaikki miehet työntämään. Saivat naisetkin työntää, jos halusivat. Sitten kuski yritti taas saada moottoriin liikettä ja pikkuhiljaa auto saatiin mäen päälle ja matka jatkui klapitankkauksen jälkeen. Pari tuollaista mäkeä oli vielä matkalla ja sitten olimme perillä. No, melkein perillä, sillä huvilalle oli vielä reilut 3km jalan pitkin maantietä. Heli-tätini oli ollut varma, että hän joutuu kantamaan minua suurimman osan matkaa, mutta mikä matka tuo nyt oli 3v-henkilölle joka juoksenteli kaiket päivät pihalla ja kallioilla leikeissä ilman kännykkää … Ajatelkaa. Hänen ei tarvinnut kantaa metriäkään ja siitä hän muisti kertoa usein. Olin ilmeisesti ollut reipas 3-vuotias.

Ainakin pari kertaa ajeltiin isoisäni siskon luokse Karkkilaan ja niillä matkoilla oli samat kujeet eli jyrkkien mäkien kohdilla kävelyä- ja linja- auton työntelyä. Me pikkupennut emme saaneet työntää, kun “oltiin vaan aikuisten jaloissa”. Näilläkin matkoilla oli pojannappulalle sopivaa viihdettä, kun pääsi katsomaan läheltä häkäpöntön “tankkausta”. Muistan ainakin kerran, että klapit loppuivat kesken matkan ja jostain lähinaapurin pihasta kuski kävi ostamassa tai lainaamassa sen verran, että päästiin oikealle tankkausasemalle. Ovat nämä nykyajan bussimatkat tylsiä noihin verrattuna, mutta sitä vartenhan nuo kännykät varmaan on keksitty, että on jotain ohjelmaa yksitoikkoisille matkoille.

Kirjoitteli, Heimo Kuukkanen

Tässä Wikipedia.org- sivulta lainattu kuva linja-auton häkäpöntöstä ja sen “tankkauksesta”.