Pia-koira  meripelastajana

Ensimmäinen reissumme Vartiokylänlahdelle Mattorantaan uimaan vajaan vuoden ikäisen Pian kanssa oli myös ikimustettava. Koira oli tietysti meressä alta aikayksikön eli heti, kun vettä näki, mutta ongelmia syntyi sen pelastuvietin kanssa.
Newfoudlandinkoirat ovat meripelastajia ja niillä on luonnostaan räpylän kaltaiset levikkeet varpaittensa välissä.  Niillä on myös korvakäytävät sulkeva ihopoimu, joten niiden korviin ei mene vettä, jos ne sukeltavat.  Samanlaiset ominaisuudet olen kuullut olevan myös ainakin cockerspanielilla.
Menimme Hanskin kanssa hetken perästä myös uimaan, mutta siitä syntyi välittömästi ongelma.  Heti kun sukelsimme mereen.  Pia tuli “hukkumisemme” huomatessaan laiturilta kovalla vauhdilla ja pitkällä loikalla peräämme mereen. Se yritti ensin minuun kiinni ja ehti raapia kynsillään useamman naarmun ennenkuin pääsin siitä eroon. Sitten Pia keksi Hannun “hengenvaaran” ja ui hänet kiinni.  Ja samat temput taas. Meillä oli molemmilla kymmeniä verinaarmuja kyljissämme tämän yli-innokkaan pelastajan jäljiltä. Arvelin, että jotain pitää keksiä ja äkkiä, tai näistä uimareissuista tulee painajaisia vielä jatkossakin.  Uin takaapäin Pian luo ja nousin sen selkään istumaan, mutta se yritti vieläkin “pelastaa” Hannua.  Sitten pyysin Hannua samaan kyytiin minun selkääni ja nyt Pia jo uskoi, että kaikki pelastettavat ovat turvassa. Se ui juuri ja juuri kuonon pää pinnalla tuon reilun 50 metriä rantaan ja oli aivan naatti sen jälkeen. Se toipui jonkin aikaa rannalla, mutta tuli sitten laiturilta katsomaan ja uikuttamaan meidän uidessamme ja sukellellessamme. Se vahti samalla hyvin huolestuneena myös muita uimareita, mutta ei enää yrittänyt pelastaa ketään ja uikutuskin loppui ennenkuin lähdimme kotimatkalle.  Myöhemmin se ui kanssamme kyllä joka reissulla, mutta viisaana koirana nyt reilun käsivarren mitan päässä, varmuuden vuoksi. Kun hyvin hitaasti ja rauhallisesti laski kätensä sen turkille ja tarttui kiinni, sai kyllä ilmaisen kyydin rantaan ja ihan kelpo kyytiä.

Kirjoitteli,  Heimo Kuukkanen

Juha-poika ja meripelastuskoira Pia