Mustavuori 2009

Olin muutaman kerran kertonut lastenlapsillemme muistoja ja tarinoita seikkailuistani Mustavuoressa joka silloin, 50-60-luvuilla oli nimeltään Mustamäki.
Eräänä viikonloppuna tyttärenpojat Raumalta meillä vieraillessaan pyysivät päästä näkemään noita paikkoja ja minä lupasin … Jos on kaunis ilma ja olihan se.  Kävimme samalla reissulla toisessa nuoruuteni luolakompleksissa eli Vartiokylän ja Kontulan rajamailla olevan “Mustikkasuontien luolilla”. Nuo molemmat paikat ovat vuosikymmenten aikana rapistuneet ja osin suljettujakin “vaaraa aiheuttamasta”.  Nehän ovat molemmat yli sata vuotta sitten rakennettua (1915-1917) ensimmäisen maailmansodan aikaista Helsingin linnoitusketjua joka jäljellä olevin osin on tiukasti suojeltu muinaismuistolailla v.1971.
( Katso lisätietoja: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1570

No, pojilla oli hauskaa ja minustakin oli mukava nähdä vielä vanhat seikkailumaastot.    Olen tarinoinut sieltä pari muutakin tapausta eli: https://www.heimovanhin.fi/mustavuoren-lehto/

Velipoika Hannu on kirjoittanut ja kuvannut hienon pätkän Kontulan luolista:  https://vartsika.com/index.php/kotisivu/vartiokylan-tarinoita/tarinoita/143-kontulan-luola   Tuossa tarinassa pääsevät muutkin käymään luolien sisällä ainakin kuvallisesti. Mahtava paikka:

Mustavuoren rotko ja linnoitukset, Helsinki

Tässä kuvasatoa poikain retkeltä:

Heti ensimmäinen tapaamamme elikko olisi saanut Sirpa-mummin haukkomaan henkeään ja pakenemaan paikalta, mutta näitä poikia kyy ei pelottanut yhtään.
Tämäkin luola oli suljettu, mutta pojat kiipesivät “ikkunan” kautta sinne. Nyt harmitti, ettei tullut taskulamppuja mukaan, kun peremmällä ei nähnyt enää mitään valon puuttuessa. Kaikkein pienin veljes Reko ei päässyt noita puun runkoja ylös vaikka mieli teki.
Siellä korkealla maanpinnasta katseli maisemaa myös pikkuveli Riku eikä pelottanut yhtään.
Tämäkin oli hieno luola ja isokin. Kaikki kolme veljestä tarkistivat paikan perusteellisesti.

 

 

Tässä kuvassa isoveli Roope on jo Mustikkasuontien luolilla jossain ilmanvaihtoaukossa, josta mekin lapsina ja nuorina kuljimme joskus, kun vesi luolassa oli korkealla. Itse luolaan ei nytkään pitkälle päästy, kun oli vesi niin korkealla.
Tässä veljekset kallioisessa juoksuhaudassa jossa oksat raapivat ja nokkoset polttivat urheita tutkimusmatkalaisia