MaTaPuPu-lehti 7.2.2001 N:o 11

Huipputeknologiaa Tattariharjussa

Laserle leikkaa vedellä ja valolla
Tattariharjussa, Valuraudantien päässä sijaitsevan  LaserleOy: n johtaja Heimo Kuukkanen   täytti tammikuussa 60-vuotta. Vaimo Sirpa ja toinen poika Jari ovat myös Laserlen leivissä.
– Perustin Laserien laman keskelle 1992. Silloin synkimpinä vuosina lähes joka toinen työtila oli tälläkin alueella tyhjillään tai omistajat ja vuokralaiset vaihtuivat muutaman kuukauden välein.
Koulutukseltani olen heikkovirtamekaanikko. Yrittäjänä olen toiminut vuodesta 1963, jolloin aloitin toiminimellä H.Kuukkanen. Sama firma pyörii edelleen Puotinharjun ostoskeskuksessa nimellä Sähköpuoti Oy. (Nykyinen osoite 2019 on Pyrykuja 3, 01390 Vantaa)
– Teknisten valaisimien ja elektroniikka-alan komponenttien pariin siirryin kymmenen vuotta myöhemmin
aloitettuani Janakkalan Leppäkoskella JanavaloOy:n. Leppäkoskelta muutimme Lopelle 1980. Janavalo valmisti valoja teollisuushalleihin ja vientiä oli muun muassa Irakiin ja silloiseen Neuvostoliittoon. Siitä saimme hyvää kokemusta ja oppia nopeasta työrytmistä, joka on yrityksemme valttikortti, Kuukkanen kertoo.
Markkinat pääkaupunkiseudulla
Laserlen asiakkaat ovat pääosin metallialan yrityksiä pääkaupunkiseudulta.
-Koillisessa Helsingissä teemme paljonkin leikkauksia esimerkiksi Tattarisuon metalliverstaille. Kun metallia leikataan muotoon, niin laser- ja vesileikkaus on tarkempi, siistimpi ja kerralla valmiimpi kuin plasma- tai polttoleikkaus. Lopputulos vaatii myös vähemmän jälkityöstöjä, Kuukkanen valottaa uutta tekniikkaa.
– Olemme hiljattain ottaneet käyttöön myös 3D -leikkurit. Koko tuotanto mahtuu keskimäärin alle viikkoon. Välillä aamulla ei ole tilauksia, mutta iltapäivällä on jo kiire. Teemme muuten töitä kahdessa vuorossa tässä 1200 neliön hallissa. Työntekijöitä on 16, joista kymmenen tuotantopuolella. Lomia ei juuri kerkeä pitämään, kun olemme juuri laajentaneet toimintaa.
Pääväylien liittymässä
Laserle on Tattariharjussa Kehä ykkösen ja Lahdentien liittymässä melko lailla metsän keskellä.
– Harmiksemme kaupunki kaatoi komeat kuuset tästä vierestä ja nyt liikenteen melu kuuluu häiritsevän selvästi
sisään. Tattariharjun ja -suon alueen liikennejärjestelyt kaipaisivat muutenkin järkeistämistä. Talttatien kiertolenkki on aivan turhaa ajoa. Meilläkin rekat tuovat ja vievät tavaraa lähes päivittäin ja lisäksi asiakkaat tulevat omilla autoillaan. Valuraudantien talvikunnossapito on myös luokattomasti hoidettu. Tie kuuluu kuutos- eli paarialuokkaan ja muuttuu lumen tullessa täydeksi kynnöspelloksi.
Mökkeily ja luonto lähellä sydäntä
Heimo Kuukkanen aikoo kävellä omin jaloin eläkkeelle. Toisen polven paljasjalkaista stadilaista viehättää
Suomen luonto.
– Kyllä työuraa yrittäjänä alkaa olla jo tarpeeksi takana. Pikku hiljaa on tarkoitus siirtyä nauttimaan eläkepäivistä. Olemme asuneet nyt viisi vuotta Heikinlaaksossa, jonne muutimme Vartiokylästä. Mökki on alle puolen tunnin ajomatkan päässä Sipoossa, Kuukkanen kertoo.
–  Poimimme marjat ja sienet syksyisin talteen. Luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa työlle.
Teksti, Harri Pirhonen

P.S. Sähköpuodin myymälä Puotinharjusta ja toiminta Tankovainiostakin on lopetettu.  Nykyinen osoite on Pyrykuja 3, 01390 Vantaa (v.2019)

lle_v25ulkok_v01
KUVA
Valuraudantien päässä sijaitseva LaserleOy erottuu punaisena selvästi. -Meidät löytää, kun kertoo, että metsän tihetessä olette perillä, opastaa Kuukkanen

 

lle_vesleik_v01
KUVA
Tässä leikataan veteen sekoitetulla hiekalla metallilevyä. 3000-4000 barin paine vastaa kiväärin räjähdyspainetta  ja lennättäisi luodin jopa kilometrin päähän.

 

lle_hk50vlehtikuva
KUVA
Laserle Oy:n johtaja Heimo Kuukkanen juhlisti 60-vuotispäiviään syntymäpäiväkahveilla 15. tammikuuta omissa toimitiloissaan. -Maanantai tuntui sopivan hyvin kahvitteluun sekä yhteistyökumppaneille että ystäville. Kiitos vaan onnitteluista ja tervehdyskäynneistä.

Viimeksi päivitetty 29.10.2019 10:05