Artikkeli KAVIKA-lehdessä v.1992

ESITTELYSSÄ KAVIKA OY:N ALIHINKKIJAYRITYS JANAVALO OY

Janavalo Oy aloitti Kavikan alihankkijana vuonna -83. Ensimmäisenä suur-urakkana oli valmistaa Kavikalle pöytä- ja lattiaritilöitä vuosien varrella kertyneistä RST- jätepaloista. Jätettä käytettiin ensimmäisen vuoden aikana yli 50 tonnia ja ritiläsäleitä valmistui useita satojatuhansia kappaleita. Hyötykäyttöön jätteestä saatiin noin 50-90% palojen muodosta ja koosta riippuen. Vuosien varrella on Janavalosta tilattujen osien lajitelma kasvanut keskimäärin viiteenkymmeneen tyyppiin ja yrityksen osaaminen liittyykin lähinnä sarjavalmistukseen täältä Kavikan vinkkelistä katsottuna.
Janavalo Oy perustettiin v.-73 Janakkalaan, Leppäkosken kylään, jossa oli myytävänä konkurssiin mennyt valaisintehdas kiinteistöineen koneineen. Koneet olivat 2-3 vuotiaita ja neuvostovenäläistä valmistetta: pari prässiä, epäkeskokanttikone ja täysin mekaaninen epäkeskoleikkuri. Pistehitsit olivat kotimaista Karsaa ja Kemppiä. Maalaamossa oli “märkämaalauslaitteet” ja talon ulkoseinälle oli asennettu talon mittainen (25m) tunneliuuni maalin kuivatukseen (eristeet olivat tosin paikka paikoin unohtuneet, mikä hämmästyttävästi haittasi kuivumista kovemmilla pakkasilla). Tutkittaessa entisten isäntien kirjanpitoa selvisi helposti konkurssin syy: silloisella viiden hengen miehityksellä valmistimme yhtä paljon vastaavia valaisimia kuin edeltäjä kolmenkymmenen hengen voimin. Parhaimmillaan Leppäkoskella valmistettiin 30 – 50.000 valaisinta vuodessa ja suurimmillaan henkilökuntaa oli n.30. Tehtaan lattiapintaa oli kahdessa ja puolessa kerroksessa yhteensä vajaat kuusisataa neliötä ja kaikki koneet oli sullottu keskikerroksen kahteensataan neliöön. Viidessä vuodessa Leppäkosken tehdas alkoi ahdistaa seinistään ja kolmessa kerroksessa juoksukin turhautti siinä määrin, että kyselyt suuremmista tiloista johtivat kauppoihin v.-78 Lopen kunnan kanssa. Uusi 1000 m2:n halli 5000m2:n tontilla sijaitsee kantatie 54 varrella ja alle kilometrin päässä Lopen keskustasta. Muutto tapahtui lennossa töiden isommin keskeytymättä marraskuun alussa -80. Huimin temppu oli kymmenen tonnia painavan särmärin ulosvienti tavallisesta 190*180 cm:n pariovesta ehjänä, vain raskaat puristuspaneelit ja moottori irrottamalla, kun se oli tuotu sisään purkamalla talon puolimetriseen tiiliseen takaseinään 3×4,5m:n aukko.
Lopelle muuton jälkeen Janavalossa aloitettiin myös muiden kuin valaisinkalusteiden ja -osien valmistus. Vuonna -85, jolloin Kavikakin oli jo asiakkaana, ostettiin 1000x1000mm:n työalueen levytyökeskus Wiedeman Centrum. Kone oli mielestämme erittäin hyvin monipuoliseen alihankintatyöhön soveltuva ja vain siihen oli saatavissa erinomainen PC-ohjelmisto. Koneessa voi suurimmillaan käsitellä 3 x 1250 x 3000mm:n levykokoa pitkin hampain ja paras koko onkin 1 x 2m. Iskunopeus nakerruksessa alle 5 mm:n siirtomatkalla on 350 isk/min. Tyypillisen sarjatyön ongelmana oli tarkkuusleikkaus levytyökeskuksen jäljiltä ja se pakotti tarkkuusleikkurin ja etusyöttölaitteen hankintaan v-86. Merkki oli Amada: 6mm x 3000mm ja 60 iskua minuutissa täydellä pituudella. Terän kesto oli myös uskomaton: ensimmäisellä särmällä kesti kaksi vuotta ja n.2 miljoonaa iskua, josta noin puolet RST:tä ja puolet muita levytyyppejä. Tosin osaksi selitystä käy se, että koneessa saattoi asetuksen laittaa mihin kohtaan terän pituutta tahansa, koska joka isku oli täyspitkä. Pedillä voi myös olla 1-2 asetusta päällä’ yht’aikaa etuvasteen lisäksi (koneessa on myös normaali digitaali-takavaste). Koneella on vakituisesti vain yksi mies. Särmäyspuristimia on kolme: Käytettynä ostettu 1250mm:n Promecam ja kaksi nopeaa Promecamia (80 ja 90mm/s) 2000 ja 2500mm. Viimemainittu on vuosimallia-89 ja vahingossa kolmiakselinen. Vahinko oli koneen toimittajan, joka kahdesta varastohallissa seisseestä koneesta lähetti sen toisen, kun olisi pitänyt sen ensimmäisen. Pidettiin, kun saatiin “halvalla” ja jälkeenpäin huomattiin, että sitä takavasteen pystyliikettä tarvittiinkin usein. Maalaamo on niinkutsuttu “nopea” pulverimaalaamo, jossa jauhemaisessa muodossa oleva maaliaines ruiskutetaan sähköisesti varattuna kappaleen pinnalle ja käytetään n.10-15 minuuttia yli 200 asteisessa uunissa tavallisimman ratanopeuden ollessa n.2-3m/min. Maalaamo on kokonaan Janavalossa suunniteltu ja tehty.
Tämän päivän Janavalo Oy on sataprosenttinen alihankkija eli yrityksellä ei ole lainkaan omaa tuotteistoa. Asiakasyrityksiä on n.50 joista kolmen suurimman joukkoon Kavika on sijoittunut alusta asti. Asiakkaita on laajalta alueelta: elektroniikka-, sähkö-, kone-, rakennus- ja LVI-teollisuudesta.
Liikevaihto n.7-8 milj.mk ja henkilökuntaa nyt n.20.

P.S. Allekirjoittanut ja vaimonsa möivät Janavalo Oy:n osakkeensa Airam Oy:lle viime vuoden kesäkuussa monista eri syistä, joista pitkä työmatka ja vielä pidemmät päivät eivät olleet pienimmät. Suunnitelmissa ollut laserleikkuri jäi hankkimatta ja siksi oli pakko tulla Kavikaan töihin, kun Kari Kavonius ystävällisesti lupasi näyttää konetta läheltä. Lasse, Teuvo ja Antti tosin eivät anna koskea ja yrittävät salata sen kaikki hienoudet. (Ostan kohta oman tuonne peränurkkaan nyt kun säästyy työmatkojen bensarahoistakin!)
Kirjoitti: Heimo Kuukkanen