Hämeen Sanomat 1978.  Juttusarjasta Kanta-Häme Yrittää

  Vienti pelasti työpaikat

  Leppäkoskella toimivan Janavalo Oy:n  toimitusjohtaja, henkilöstöpäällikkö, lähetti ja  kirjanpitäjä Heimo K u u k k a n e n, 37,  kertoo ottavansa mieluummin stressin liiasta työstä kuin työttömyydestä, jos yrittäjän tuollainen on yleensä otettava. Tällä hetkellä Janavalo Oy:ssä ainakin on työtä parille kymmenelle työntekijälle kiireen kanssa, sillä loistevalaisimia pitäisi saada lähtemään tehtaalta kohti Irakia 20 000 kappaletta ennen marraskuuta.
Irakin rakennusprojekteihin alihankkijana mukaan pääseminen poisti Janavalo Oy:stä viime toukokuussa näköpiirissä olleen lomautuksen. — Töistä oli viime keväänä pula. Polvet puhki oli juostava tilauksien perässä. Eikä siitä huolimatta löytynyt kuin niin pieniä töitä, että olisi tainnut olla viisaampi itse maksaa muutaman satasen, jotta tilaukset olisi voinut jättää tekemättä, maalailee viime kevättä Heimo Kuukkanen.

  Nyt kuitenkin työllisyystilanne tehtaalla on toinen. Suuriin vientiprojekteihin alihankkijaksi pääseminen on Kuukkasen mukaan juuri sitä, mitä Janavalo Oy tarvitseekin.
— Työnteko kannattaa ja koko toiminta sujuu paremmin, kun pääsemme tekemään pitkiä sarjoja. Vaikka toisaalta tällaisen pienen tehtaan yksi kilpailuase on juuri se, että me pystymme mukautumaan nopeasti erikoisiin ja pieniin sarjoihinkin. Suuriin tilauksiin pääseminen kyllä vie turhia paineita, kertoo Kuukkanen.
Irakiin lähtevä tilaus peittää Janavalo Oy:n tämän loppuvuoden tuotannosta  kaksi  kolmasosaa. Muun muassa arabialaisia ammattikouluja valaisemaan lähtee Leppäkoskella valmistettuja valaisimia noin miljoonan markan edestä.

*PAKKAUSKIN  TÄRKEÄ

— Yhtenä ratkaisevana tekijänä, että Irakin projektiin kannatti lähteä, oli niinkin pieneltä tuntuva seikka kuin valaisinten pakkaaminen. Olemme kehittäneet pitkille matkoille lähteville erille oman pakkaustyylimme.   Emme  jätä pakkauksiin juuri kämmentä isompaa tyhjää tilaa. Tämä alentaa aivan ratkaisevasti kuljetuskustannuksia, Kuukkanen selvittää. Tiivis pakkaaminen auttaa Kuukkasen mukaan arkoja valaisimia pysymään myös rikkoontumatta 4000 kilometriä pitkän hakkaavan rekkakuljetustaipaleen. — Hyvin on .systeemi pelannut, sillä vain yhdessä kollissa on havaittu perillä vaurioita.
  Loistevalaisimien  valmistajien kesken   kotimaan markkinoilla Kuukkasen mielestä kilpailu on ‘riitaista’ ja jatkuvasti kiristyvää. —Jos joku keksii uuden ratkaisun, niin kopioita ilmestyy hyvin nopeasti. Hintoja poljetaan herkästi. Monet tukkukaupat myyvät näitä tuotteita   muiden  tuotteittensa ohessa ja pudottelevat estoitta hintoja.

*JATKUVAA TUOTEKEHITTELYÄ

— Jos tällaisen pienen valmistajan mieli on pärjätä mukana, niin se on siiloin melkoista matalentoa. On iskettävä takaisin tuotekehittelyllä ja on oltava valmis mukautumaan nopeasti asiakkaitten erikoistoivomuksiin. Minulla ainakin tällainen on sitten vienyt työpäivät 25-tuntisiksi.
— Yövyn arki-illat tehtaalla ja käyn vain viikonloppuna kotona Helsingissä, kertoo Kuukkanen.
Tuota samaa elämänrytmiä Heimo Kuukkanen on kertomansa mukaan noudattanut jo vuodesta 1973. Silloin hän lopetti työnsä helsinkiläisessä sähköliikkeessä ja perusti Leppäkoskelle edellisen loistevalaisintehtaan konkurssipesän rippeistä Janavalo Oy:n Työn tekijämäärä on tuosta vuodesta noussut nelinkertaiseksi ja liikevaihto kasvanut tuplaksi.
  Janavalo Oy kuluttaa pääraaka- aineenaan Rautaruukin peltiä vuodessa noin 100 tonnia. Myös muut raaka-aineet ovat vain sinkitettyä peltilevyä lukuun ottamatta, kotimaisia. — Pieni valmistaja joutuu luonnollisesti maksamaan pellistäkin suurhankkijaa enemmän. Raaka-aineen kustannuseroa on sitten vain yritettävä kuroa umpeen entistä paremmalla valmistustekniikalla, jota tässä tulee yökaudet väkisinkin miettineeksi.
  Loistevalaisimen valmistuksessa on yli 50 eri työvaihetta. Janavalo Oy:n parista kymmenestä työntekijästä on kolmannes naisia, jotka ovat lähinnä valaisimien kytkentä- ja pakkaustehtävissä. Muulla tavoin tehtaassa ei Kuukkasen mukaan ole töihin erikoistuttu, vaan työtä tehdään työvaiheelta ja koneelta toiselle tilanteen mukaan.
— Eikä työtä vaihdettaessa ehdi myöskään pitkästyä varsinkaan nyt, kun arabit ovat antaneet täksi vuodeksi syyn, minkä takia koneelta toiselle meidän kannattaa liukkaasti siirtyä, selvittää Leppäkosken suurin työllistäjä Heimo Kuukkanen. •
  Teksti: Olli Kemmo.  Kuvat: Seppo Saarinen

jvo_kytk_lehtik_birg58
Kuva yllä: Birgitta Jalkanen kiinnittää popniitillä osan loistevalaisimen runkoon.


Martta Rissanen ja Terho Ojala pakkaavat Irakiin meneviä valaisimia. Heimo pomoilee. Kuva on otettu siinä pihalla olleessa lautaelementeistä tehdyssä, “väliaikaisessa” varastossa.

Viimeksi päivitetty 18.08.2010 10:47

Sirpa kokkaa!  Sirpa K piti nämä Janavalon alkuvuodet väliin koko osakasporukan sapuskoissa ja nyt heidän lähdettyään teki joskus ruoat paikanpäällä, varsinkin kesäisin, kun koko perhe oli usein paikalla.