Euroviisut -73

  Perhe Kuukkasemme muutettua Huhtasuontielle oli meillä nyt paremmin tilaa kutsua ystäviä kyläilemään.  Kun pienen omakotitalon alakerran tilat oli saatu remontoitua pidettiin ensin tupaantuliaisia ja myöhemmin, muistaakseni 1973 alkaen useana vuonna “Euroviisuiltoja”.  Tarjoilut tietysti a la Sirpa.

  Vakinaisina Euroviisuvieraina vierailivat Vakkalat eli Kosti ja Paula perheineen, johon kuuluivat Marita ja Martti. Molemmat kertoivat vieläkin muistavansa noita juhliamme.  Muita tuttuja, ystäviä ja sukulaisia kävi satunnaisemmin näissä merkeissä. Hyvin muistissani on Martin ja Maritan ihastus tuliterään stereo- radioomme kahdella kaiutinboxilla. Se oli heidän mielestään tosi “makee” ja mahtavaääninen (siihen aikaan).  Tuolla se silloinen radio on muuten vieläkin minulla työhuoneessa ja toimivana. Hyvää Helkama- merkkiä kun on.
  Ilta alkoi rohkeitten spekulointien merkeissä ja jokainen meistä ennusteli Suomen sijoitusta omasta mielestään. Kaikenkaikkiaan oli aivan hyvä naapurisovun kannalta, että asuimme omakotitalossa, sillä mekkala oli ajoittain melkoinen, vaikkakin aina hyväntuulinen. Se oli varmaan kolmantena vuotena, kun tuli tavaksi kirjata arvaukset paperille hyvissä ajoin ennen äänestyksen alkua, sillä jälkipeli ilman kirjattuja arvauksia kävi kovilla kierroksilla kuin formulakisoissa nykyään.  Kosti jaksoi aina koko illan pitää riehakasta tunnelmaa yllä, vaikka ei sitä meiltä muiltakaan puuttunut. Veikkausten ylös kirjaaminen jäähdytti siis jälkipeliä, mutta sijalle tulivat muut arvostelut ja arvostukset.  Lähes aina Suomen kappaletta veikkasimme puolen välin paremmalle puolelle vaikka historiallinen ennuste oli silloinkin jo huono. Tosin historia oli vielä niin lyhyt, että toivo eli vielä mielissämme.
 
  Ensimmäiset Eurovision laulukilpailut pidettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956 ja Suomi osallistui ensimmäisen kerran 1961.  Me kokoonnuimme näissä merkeissä ensimmäisen kerran 1973 ja silloin Suomea edusti Marion Rung kappaleellaan “Tom tom tom”. Hän lauloi silloin myös ensimmäisenä Suomen edustajana englannniksi.  Suomi sai 93 pistettä ja sijoittui kuudenneksi. Tämä sijoitus innosti myös meitä veikkaajia yhä parempiin toiveisiin. 1975 Suomea edusti Pihasoittajat kappaleella “Viulu-ukko”. Samana vuonna otettiin käyttöön Heikki Seppälän kehittämä pistejärjestelmä, jossa parhaimmalle maalle annetaan 12 pistettä, toiseksi parhaalle 10, kolmanneksi parhaalle 8 ja niin edelleen, kymmenenneksi paras saisi yhden pisteen. Järjestelmä on käytössä edelleen. Pihasoittajat olivat ensimmäisiä Suomen edustajia, jotka saivat täydet 12 pistettä.  Kilpailussa tuli 74 pistettä ja sijoitukseksi seitsemäs. Tämän takaiskun vielä kestimme, mutta 1976 Fredin “Pump-pump” putosi sijalle 11 ja se kirveli jo kovasti.  1977  Suomea edusti Monica Aspelund Aarno Ranisen sävellyksellä “Lapponia”, jolla Suomi johti kilpailua, mutta putosi lopulta kymmenenneksi, vaikka sai esimerkiksi Irlannilta täydet 12 pistettä.  Ennustelimme jo Suomen voittavan koko kisan.  1979  Suomea kisoissa edusti Katri Helena kappaleellaan “Katson sineen taivaan” ja se sijoittui neljänneksitoista. Silloin alkoi jo hohto mennä koko touhusta.
Onneksi emme kokoontuneet enää 2006, emme olisi varmaan sillä porukalla pysyneet housuissamme Lordin voittaessa. Tosin ei silloin olisi ollut enää Kostiakaan (1941-2003)  fiilistä ylläpitämässä ja jonka ystävänsä muistoksi  tämän kirjoitteli;

Heimo Kuukkanen

Helkama Stereoradio vuosilta yksi ja kaksi, mutta aina vaan toimii 🙂