Varokaa, masto kaatuu!

Eräs hurjahko keikka Sähköpuodin historiassa oli siinä vaiheessa, kun TV-lähetysmastot siirtyivät Stadionin tornista Espoon Iivisniemeen.
Monessa taloyhtiössä ja omakotitalossa tuli ongelmia näkyvyyden kanssa näiden Puotinharjun Kastelholmantien korkeiden tornitalojen takana. Yksi sellainen oli Vanhanlinnankujalla oleva nelikerroksinen talo, johon ei saatu kunnon kuvaa kuin korottamalla entinen kuusimetrinen masto tuplaksi. Olimme Kestin Timpan kanssa tätä keikkaa kaksistaan tekemässä, niinkuin niin montaa muutakin. Kaksitoistametrinen oli juuri koottuna katolla ja harukset kiinnitettyinä (maston tukivaijerit), kun alkoi tuulla jonkin verran. Päätimme kuitenkin jatkaa, eihän tuo nyt niin kovalta tuntunut. “Ja koitetaan nostaa tyvenessä välissä”. Nostettiin. Masto oli lähes pystyssä ja Timppa siirtyi kiinnittämään haruksia, kun tuli reipas tuulenpuuska. Masto lähti kaatumaan uhkaavasti ja Timppa syöksyi hätiin. Saimme maston melkein takaisin pystyyn, kun seuraava, edellistä rajumpi puuska kaatoi sen käsistämme. Ehdin vielä, huomatessani tilanteen toivottomuuden, huutaa varoituksen pihalla oleville ihmisille. Pelkäsin, että maston osuessa räystäälle, se saattaisi katketa tai siitä voisi irrota osia. Ei kuitenkaan käynyt onneksi niin, sillä ällistyneet äidit ja lapset vain tuijottivat meitä juoksematta mihinkään. Maston alapää oli vain taipunut ja antennit osuivat ohi katon, joten nekään eivät rikkoutuneet.
Loppu hyvin kaikki hyvin. Saimme houkuteltua firmamme asentajista Pyry Louhiston, Pentti Honkasen ja Unto Oksan  auttamaan uudessa yrityksessä seuraavana päivänä, kun olimme korjanneet vahingot ja kun oli vähän tyynempää. Houkuttelua vaati sinne katolle nousu, sillä sinne ei päässyt kuin ulkokautta palotikkaita myöten yli 15-metriin. TV-kuvankin saimme lopulta melko hyväksi asukkaitten tyydytykseksi.
Vertailun vuoksi; siinä viereisellä omakotialueella erääseen taloon kuva saatiin kunnolliseksi kovan etsimisen kanssa asentamalla antenni reilun metrin korkeudelle maasta marjapensaan viereen.

Kirjoitteli, Heimo Kuukkanen