Eräs jokapäiväinen vika 70-luvun telkkareissa oli Luxor- merkkisen television kuvan “pyöriminen” eli kuva alkoi “valua” ylhäältä alaspäin tihenevällä nopeudella koneen lämmetessä. Tuota vikaa ilmeni myös muissa, mutta Luxor oli ehdoton ykkönen siinä lajissa.

Meille TV-korjaajille se oli lähes “kultakaivos”, sillä korjaus oli helppo ja nopea;  Takakansi auki, yksi PCF80-tyyppinen tai PCL82- putki vaihdettiin ja sitten TV:n takakansi kansi kiinni ja laskua kirjoittamaan.

Vuoden -72 kieppeillä innostuin kuitenkin jossain välissä selvittämään, mistä moinen vika johtui ja vain Luxoreissa niin yleisenä. Yhdeksän kymmenestä vikailmoituksesta pyörivästä kuvasta oli merkistä Luxor. Tutkin yhden illan oikein tosissani moista ilmiötä kytkentäkaavioista ja oskilloskoopillani ja päädyin vaihtamaan yhden vastuksen arvon tuplaksi alkuperäiseen verrattuna ja siihen loppuivat kuvan pyörimiset. Kokeilin vielä varmuudeksi parilla loppuun kuluneella PCF80:llä ja kuva pysyi kuin nakutettu… Olin keksinyt ihmelääkkeen. Tuo putki maksoi silloin n.8 markkaa ja tuo vastus n.20 penniä.

Kerroin aamulla huollon porukalle keksinnöstäni ja asia herätti keskustelun puoleen ja toiseen: Vaihdammeko vain putken niinkuin ennenkin vaiko vain vastuksen? Päädyimme mietinnän jälkeen siihen, että vaihdamme molemmat, niin varma on aina varmaa eikä meidän jäljiltämme Luxorit enää pyöri.  Eivätkä pyörineet.  Annoimme vuoden takuun.

Meni muutama kuukausi ja sain erikoisen puhelun; “Päivää, täällä se ja se Luxorin huollosta. Olen huollon esimies ja soittelen tästä televisioittemme kuvan pyörimisherkkyydestä. Eräs vanha asiakkaamme soitteli ja kertoi teidän huoltomiehenne käynnistä sekä lupaamastanne vuoden takuusta “pyörimättömyydelle”. Olisiko rohkeata pyytää neuvoa miten te sen korjaatte?”  Mietin hetken ja ajattelin meidän huoltomiesten lisäksi myös televisioitten omistajia ja kerroin sitten miten sen teimme. Toisessa päässä linjaa oli hetken aikaa hiljaista ja sitten tuo huoltopäällikkö ihmetteli ääneen, että miten heidän insinöörinsä eivät ole tuota keksineet.  Hän kiitteli sitten tiedosta, mutta ei kysynyt tilinumeroani palkkion maksamiseksi. Harmi.

Tarinoi, Heimo Kuukkanen  (T:mi H.Kuukkanen / Sähköpuoti Ay, Ky ja Oy)

Elektroniputki PCF80
Elektroniputki PCF80, mitat n.20x50mm. Samassa putkessa triodi- ja pentodi- toiminnot. PCL82 oli pystypoikkeustus- teholähde. Pitempi kuin edellinen ja useimmin “syyllisempi” pyörimisiin vanhennuttuaan.
Vastus. Mitat n.4x12mm +johtimet