Kotokulma -lehden artikkeli v.-76:
  Sähköisesti epoksijauheella,  Janavalo kokeilee uutta maalausmenetelmää.

  Janavalon valaisintehtaalla Leppäkoskella on jo jonkin alkaa kokeiltu uudenlaista maalaussysteemiä, ruiskumaalausta epoksijauhemaalilla. Tehtaan työnjohtaja Timo Kesti kertoi, että uusi systeemi on huomattavasti edullisempi kuin entinen ns. märkämaalausjärjestelmä.

  Epoksijauhemaalauksessa täysin kuiva maalijauhe ruiskutetaan neljän kilon paineella kappaleeseen, johon se kiinnittyy sähköstatiikan ansiosta. Kappale on varattu sähköisesti ja maalijauheeseen synnytetään hankaussähkoä suihkuttimen suukappaleessa olevien elektrodipiikkien avulla. Näin aikaansaadun sähköisyyden ansiosta maali kiinnittyy kappaleeseen helposti. Kappale suorastaan vetää maalia puoleensa sähkövarauksensa avulla.  Maalausalustana olevaan ritilään on yhdistetty imuri, joka imee ohimenevän maalin sisuksiinsa ja kerää sen suuriin pönttöihin. Näistä maalijauhe voidaan ottaa uudelleen käyttöön, jolloin vältetään märkämaalia suihkutettaessa tapahtuva runsas maalin tuhlaantuminen.
  Timo Kesti kertoi, että koska Janavalolla joudutaan usein maalaamaan esimerkiksi suuria ritilöitä tekee tämän uuden maalaussysteemin käyttöönotto maalauksen huomattavasti taloudellisemmaksi kuin märkämaalauksen, koska jauhetta ei mene käytännöllisesti katsoen lainkaan hukkaan.
Epoksi- jauheella maalatut kappaleet kulkevat jatkokäsittelyssä noin 20 metriä pitkän uunin läpi, jossa maalijauhe ”poltetaan” niiden pintaan kiinni vajaassa 200-asteessa. Tässä vaiheessa kappaleeseen jää kiiltävä, hieman appelsiinin kuorta muistuttava pinta.
  Tällä hetkellä Janavalossa kokeillaan maalaussysteemiä pelkästään valkoisella jauheella, muut värit tulevat kuvaan myöhemmin. Eräänä epoksijauheen hyvänä puolena Timo Kesti piti myös sitä, ettei jauhe ole lainkaan tulenarkaa eli sillä ei ole paloluokitusta: Näin jauhetta voidaan varastoida turvallisesti. Mahdollisen tulipalon sattuessa se vain sulaa ja jää jähmettyessään kovaksi möntiksi.
  Suurin jauheen haittavaikutus on maalatessa syntyvä maalipöly. Niinpä maalarin on ehdottomasti käytettävä hengityssuojainta töitä tehdessään. Eräillä tahoilla väitetään jauheen olevan erittäin myrkyllistä, mutta toisaalla puhutaan, ettei se ole myrkyllistä ensinkään. Uusi maalaussysteemi tulee Janavalolla osittain syrjäyttämään vanhan märkämaalauksen. Märkämaalausta tullaan käyttämään tulevaisuudessa vain joissakin erikoistapauksissa.
***
  Janavalo on neljän osakkaan osakeyhtiö, jonka toimialana on valaisinten valmistaminen sekä niihin liittyvien sähkötöiden tekeminen. Valaisimet kootaan tehtaalla kytkentöineen asennusvalmiiksi.
Parhaillaan Janavalolla on menossa laaja yhteistyö Power Steel- nimisen yhtiön kanssa. Janavalolla valmistetaan Power Steelille elementtirakennuksissa käytettäviä ns. saumaprofiileja.  Profiilit maalataan Janavalon märkämaalaamossa. Pitkien profiilien käsittelyyn on tullut Power Steeliltä tilapäisesti omia miehiä.
Omia työntekijöitä Janavalossa on 12-15. Janakkalan Janan vanhassa urheilutalossa sijaitsevaa tehdasta on korjailtu ja paranneltu tarpeen mukaan. Uusien konehankintojen myötä on jouduttu kaatelemaan väliseiniä jne. Tilanpuutetta on jonkin verran varsinaisessa tehdassalissa, varastotilaa on sen sijaan suhteellisen runsaasti. Uusia laajennusrakennuksia harkitaan jatkuvasti. Oman tuotannon lisäksi Janavalo toimii alihankkijana suuremmille alan yrityksille. Se on tehnyt ”palveluksiaan” mm. Saloralle, Elektro-Dynamolle sekä Frestalle.
Tuotteita suunnitellaan pääosin omasta takaa ja alkuperäisiin suunnitelmiin haetaan parannuksia mm. töiden nopeuttamiseksi, taloudellisemmaksi tekemiseksi, tuotteiden kestävyyden lisäämiseksi jne.

( Kotokulman lehtileikkeen artikkelissa ei ole valitettavasti toimittajan nimeä mainittuna)